Provider search
Print
Matthew Bernett Young
Matthew Bernett Young

Matthew Bernett Young, MD

Family Medicine

4.8 - 44 Ratings

Emory at Flat Shoals - Primary Care

4153B Flat Shoals Parkway, Ste 200, Decatur, GA 30034

Booking information not available

(404) 585-5049

About

1. Where did you complete your undergraduate studies, medical school, internship, residency, and fellowship?
Answer: I completed my undergraduate studies at Morehouse College; medical school at Morehouse School of Medicine; residency at Emory University School of Medicine’s Family Medicine residency program; fellowship in Primary Care Sports Medicine at Northside Hospital Gwinnett.
2. Do you have any other notable training or certifications we should mention (e.g., robotic surgery, urogynecology, procedures)?
Answer: Sports Medicine Certified. Palpation guided knee, shoulder injections (I was trained in MSK ultrasound but there will not be an ultrasound available for me to use)
3. What are your particular areas of clinical interest?
Answer: Sports medicine, exercise physiology, lifestyle medicine, chronic disease management, adolescent medicine
4. What inspired you to become a physician?
Answer: My father, a family medicine physician in Los Angeles, inspired my dreams to become a physician. Out of my two other siblings, I was the only one who wanted to accompany my father while doing rounds in the hospital or seeing patients in his outpatient clinic. He was the one who showed me that a servant and advocate of the community leads with an open heart and compassion.
5. What do you enjoy most about practicing medicine?
Answer: I enjoy building long-lasting relationships with patients and families and helping them understand their health status and healthcare goals. There is nothing more satisfying than standing side by side with a patient as they control their blood pressure, lower their A1c, or get back to their baseline exercise habits after debilitating joint or back pains. 
6.  What do you wish you could tell every patient, and why?
Answer: One thing that I wish I could tell every patient is that lifestyle modifications and forming healthier habits take time and consistency. Changing lifestyle habits can be daunting due to expectations that everything must change overnight, but with small but consistent steps, support from loved ones, transparency and encouragement from the medical team, a daunting task can turn into a positive experience. Also, the world of medicine can be very vulnerable, and it is an honor for me to walk through these vulnerabilities with patients.
7. Please share any research you have conducted in your area of expertise. (Publications will be listed separately in Kyruus.)
Answer: No research publications at this time
8.  What is a fun fact about you?
Answer: A couple of fun facts about me is that I have a twin sister and I met Usher while roller skating at Cascade Skating Rink.   
9. What do you enjoy doing when you’re not at work?
Answer: While not at work, I enjoy playing soccer and supporting my favorite teams in Tottenham Hotspur and LA Galaxy, exploring the Atlanta food scene, playing the guitar, and spending time with my fiance and two cats.
10. What area of Atlanta do you live in? Are you married or do you have children? (Please share only if you’re comfortable.)
Answer: Not comfortable sharing
11. What brought you to the Atlanta area?
Answer: I initially came to the Atlanta area for college and have been happy living here ever since.

Languages

  • English

Emory Affiliation

  • Emory Physician Group Practice
  • Emory Healthcare Network

Year Started Practicing

  • 2026

Locations

Emory at Flat Shoals - Primary Care

4153B Flat Shoals Parkway
Ste 200
Decatur, GA 30034

Emory at Flat Shoals - Primary Care location map

Similar providers

Ratings & Reviews

4.8 out of 5 overall rating 44 ratings

The Patient Satisfaction Rating is an average of all responses to the care provider related questions shown below from our survey. Patients that are treated in outpatient or hospital environments may receive different surveys, and the volume of responses will vary by question.

4.8 Provider showed concern
4.8 Provider explained things clearly
4.7 Provider discussed treatment options
4.8 Provider included you in decisions
4.8 Likelihood of recommending this provider
5 out of 5 Reviewed on 2025-06-12

It was Dr. Young Final Week before Graduation frm Resident Program. He is a very conscientious Doctor & instills all his Training, knowledge & skills.

4 out of 5 Reviewed on 2025-04-25

Dr. Matthew Young is a Kind & Caring Physician with an affectionate Bedside Manner. He gives you his full attention & addresses your concerns as needed.

5 out of 5 Reviewed on 2025-03-15

I would definitely recommend Dr. Young and Emory to other people and friends

5 out of 5 Reviewed on 2025-02-23

My only concern is the attending physician would not renew a prescription at the dosage that I had requested.

5 out of 5 Reviewed on 2025-02-15

Dr. Young was excellent. Providing information, great communication, explanations and answers to my concerns!

5 out of 5 Reviewed on 2025-01-16

Dr Young is very good with knowledge and helpful, he listens all the questions I have and answers everything with very patient. Thanks to him I will definitely recommend Dr Young to others

5 out of 5 Reviewed on 2024-11-16

My doctor is very thorough and I appreciate that.

Credentials

Education

  • Fellowship: Northside Hospital Gwinnett, 2026
  • Residency: Emory University School of Medicine, Family Medicine, 2025
  • Medical Education: Morehouse School of Medicine, MD, 2022

Board Certifications

  • Family Medicine, American Board of Family Medicine, 2025